Gyeongju ekmeği, Güney Kore’nin Gyeongju şehrinin özel üretimidir. (Üretildiği yerin adı ile anıldığı gibi, Hwangnam ekmeği olarak da bilinir.)
Kırmızı fasulye ezmesi ile yapılır. İlk olarak 1939′da Gyeongju’nun merkezindeki Hwangnam-dong’da bir fırında yapılmıştır. Sonradan ülke çapında meşhur olmuştur ve Gyeongju merkezli çeşitli şirketler tarafından toplu üretimi yapılmıştır. Şehirde birçok yerde ve ülke genelinde satışı yapılmaktadır.
Gyeongju ekmeği buğday unu ve yumurta karışımından yapılır, %70ini kırmızı fasulye ezmesi oluşturur. Gyeongju ekmeği, Kore yönetimi tarafından “seçkin yerel spesiyal” olarak belirlenmiştir.
English
Gyeongju bread, also sometimes called Hwangnam bread (named after the district of its origin), is a local specialty of Gyeongju City, South Korea. It is a small pastry with a filling of red bean paste. Gyeongju bread was first baked in 1939 at a bakery in Hwangnam-dong in central Gyeongju. It has since become popular across the country and is produced by several different companies, all based in Gyeongju. It is sold at many locations in the city, and also at specialized stores around the country.
Gyeongju bread is made from a mixture of eggs and wheat flour, with the red bean filling being almost 70% of the pastry. Gyeongju bread has been designated as an “outstanding regional specialty” (지역명품) by the Korean government.